Jongeren ontwikkelen nieuwe sms-taal
AMSTERDAM - Jongeren die veel tekstboodschapjes versturen via hun mobiele telefoontjes hebben een geheel nieuwe eigen taal ontwikkeld.

De meeste afzenders van tekstboodschapjes of smsÃââjes doen vreselijk hun best om woorden als goeiemoggel en dergelijke te voorkomen. Men probeert het liefst zinnen met correct gespelde woorden naar een ontvanger te sturen. Maar iedereen die kinderen die regelmatig smsÃââjes versturen wel eens aan het werk heeft gezien weet dat de jeugd vaak afkortingen of alleen maar cijfers en letters gebruikt om toch hele zinnen te maken.

De speelsheid waarmee vooral de jeugd met de taal omgaat maakt dat er een heel nieuw soort straattaal is ontwikkeld. Met name jongeren die veel tekstboodschapjes via hun mobiele telefoons versturen gebruiken vandaag de dag een taal die gebaseerd is op technologie zoals het bekende T9. Door middel van deze technologie wordt na het indrukken van slechts ÃÂÃÂn of twee beginletters al een woord gevormd dat de gebruiker mogelijk had willen maken.

In de nieuwe taal komt het er nu op neer dat men de door het mobieltje gevormde woorden op speelse wijze vervangt en er een andere betekenis aan toekent. Sleutelwoorden in de nieuwe taal worden vervangen door het eerste alternatief dat het mobieltje genereert als de functie 'woordaanvullen' aanstaat.

Dat levert wonderlijke zinnen op als: "Ask the book carnage for mind shots of adds" hetgeen in de nieuwe straattaal van de jeugd staat voor: "Ask the cool barmaid for nine pints of beer".

Taaltechnisch gesproken zijn de gebruikte woorden anagrammen, maar in de moderne taal die de jeugd zelf bezigt spreekt men over ÃâÅtextonyms" , "adaptonyms", "cellodromes", of "T9onyms" (dat als "tynonyms" dient te worden uitgesproken).

Volgens David Crystal, een taalexpert aan de Bangor Universiteit in Wales, is deze nieuwe sms-straattaal de nieuwste ontwikkeling op taalgebied. ÃâÅIedereen vind het leuk om te spelen met taal, en dat spelen met de taal zoals de jeugd dat nu doet is dan ook beslist niets nieuws. De volwassenen van nu moeten nog maar eens terugdenken aan hun jeugd waarin zij vaak ook een eigen geheime taal ontwikkelden gebruik makend van het door elkaar heen husselen van de letters van het alfabet.ÃâÂ

Hij vervolgt: ÃâÅHet enige verschil tussen wat wij toen deden en wat de jeugd nu doet is dat wij toen nog geen mobieltjes hadden.ÃâÂ

Het is overigens wel grappig om te zien dat sommige van deze T9onyms best wel enige relatie hebben tot de woorden waar ze voor staan. Zo staat ÃâÅfatÃâ voor het woord ÃâÅeatÃâ en ÃâÅkissÃâ wordt ÃâÅlipsÃâÂ, ÃâÅgoodÃâ staat voor ÃâÅhomeÃâ en het wodka merk ÃâÅSmirnoffÃâ levert ÃâÅpoisonÃâ op.


Bericht gepubliceerd op: 06-02-08
Bron: De Telegraaf
Voor meer informatie kunt u bellen naar 020 2611 600 of vraag hieronder direct een vrijblijvende offerte aan.

Offerte