Gouden Uil zeker voor Nederlander
Twee weken na de longlist is al de shortlist voor de Gouden Uil bekendgemaakt. De juryvoorzitsters van de Gouden Uil Literatuurprijs en de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, respectievelijk Ruth Joos en Jelle Van Riet, maakten vanochtend hun nominaties bekend in De Ochtend, het nieuwsprogramma op Radio 1 van de VRT. Wat meteen opvalt bij de Literatuurprijs, is dat de vijf genomineerden allen Nederlanders zijn, te weten:

* A.F.Th. met Het schervengericht (Querido)
* Jeroen Brouwers met Datumloze dagen (Atlas)
* Marjolijn Februari met De literaire kring (Prometheus)
* Marc Reugebrink (foto) met Het grote uitstel (Meulenhoff/Manteau)
* P.F. ThomÃÂse met Vladiwostok! (Contact)

Een troost zou kunnen zijn, aldus Ruth Joos in De Ochtend, dat twee van de Nederlanders in Vlaanderen wonen. De Vlamingen op de longlist hadden de pech dat er moest worden gekozen uit een rijke oogst. ÃâËDe kwaliteit lag dit jaar hoger dan gewoonlijk.Ãââ

A.F.TH.
Twee van de genomineerde titels zijn ook te vinden op de longlist voor de Libris Literatuur Prijs: Het schervengericht van A.F.Th., eerder al bekroond met de AKO-Literatuurprijs 2007, en Datumloze dagen van Jeroen Brouwers. Beide auteurs wonnen al eens de Gouden Uil: A.F.Th. in 1997 met Het hof van barmhartigheid & Onder het plaveisel het moeras, Jeroen Brouwers in 2001 met Geheime kamers.

Anders dan Joos was Van Riet niet te spreken over de kwaliteit van de inzendingen. Zij gewaagde zelfs van ÃâËeen historisch dieptepuntÃââ. Uit die ÃâËzee van middelmatigheidÃââ had de jury toch vijf goede titels kunnen nomineren:

* Midas Dekkers & Angela de Vrede, Botjes (Querido)
* NoÃÂlla Elpers, Dolores (Van Goor)
* Hans & Monique Hagen, tekeningen Jan Jutte, Van mij en van jou (Querido)
* Sylvia Vanden Heede & ThÃÂ Tjong-Khing, Vos en Haas, Koekkoek (Lannoo)
* Mieke Versyp, Sabien Clement & Pieter Gaudesaboos, Linus (Lannoo)

Twee van de titels zijn uitgebracht door Querido, twee door Lannoo en ÃÂÃÂn door Van Goor. Op de longlist van twaalf titels waren er zes van Querido en drie van Lannoo.

De winnaars van De Gouden Uil worden bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse uitzending op Canvas op zaterdag 29 maart 2008 om 20.40 uur.Bericht gepubliceerd op: 12-02-08
Bron: NOS-Nieuws
Voor meer informatie kunt u bellen naar 020 2611 600 of vraag hieronder direct een vrijblijvende offerte aan.

Offerte