Leger huurt criminele taal docent in.
De legertop is ernstig in verlegenheid gebracht nu blijkt dat een criminele Irakees, die een straf van acht jaar uitzat voor een eerwraakmoord op zijn schoonmoeder, Arabische taallessen heeft gegeven aan veertig Nederlandse militairen die op het punt stonden te worden uitgezonden naar Irak.
De taaltrainingen werden verzorgd door de Irakees Moayad Abdulkadir (49), die eerder door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tot 'ongewenst vreemdeling' werd verklaard.

Hij werd in 1992 veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de gruwelmoord op de Koerdische asielzoekster Gulistan Saleh Saleh, die aan haar einde kwam doordat er met een Volvo over haar hoofd en lichaam werd gereden.

Debat

De Partij voor de Vrijheid (PVV) vraagt vandaag een spoeddebat aan om de ministers van Defensie en Justitie om opheldering te vragen. "Een onvoorstelbaar grof schandaal dat Defensie deze verschrikkelijke moordenaar in staat stelt om onze militairen les te geven", aldus PVV-Kamerlid Sietse Fritsma.

De Irakees heeft, om zijn verzoek tot verblijf in Nederland te ondersteunen, zelf een verklaring bij de rechtbank ingebracht waaruit blijkt dat hij in 2004 werkzaamheden voor het ministerie van Defensie verrichtte. Het document kunt u hier inzien.

In deze verklaring stelt de Irakees dat de training plaatsvond op 1 april 2004. "Ik heb aan veertig manschappen van het leger in Assen een Arabische taalles gegeven in verband met hun uitzending naar Irak", zo schrijft hij. "Ik moet hun nog twee keer toespreken. Ben nu bezig een soort woordenboek voor hen te maken. Ik werd uitgenodigd door de leiding via de zoon van mijn vriendin L. Terluin. "Hij zit namelijk bij de landmacht en hij gaat naar Irak."

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma is verbijsterd dat Defensie een illegaal heeft ingehuurd voor Arabische les aan militairen die naar Irak gingen. "Het is onbegrijpelijk dat Defensie kennelijk niet eens checkt wie onze militairen onderwijst. Dit ondermijnt de veiligheid; voor hetzelfde geld is Abdulkadir niet alleen een moordenaar, maar ook een terrorist. Hij heeft geen verblijfsstatus in Nederland en mag hier dus niet werken. Dat hij dan nota bene door Defensie is ingehuurd, is ronduit bizar. Op het inhuren van vreemdelingen zonder verblijfsrecht staat normaliter een boete van duizenden euro's."

Abdulkadirs advocaat, mr. H.B. Boogaart, bevestigde gisteren dat zijn cliënt werkzaamheden voor Defensie heeft verricht. "Op zichzelf is daar toch niets verkeerds aan?", zo meent de raadsman. "Als hij wordt gevraagd en hij zegt ja, dan heb je een deal, toch? Hij is al heel lang in Nederland en hij heeft zich een zekere positie verworven."

Boogaart stelt dat de rechter nog geen besluit heeft genomen over de vraag of zijn cliënt in Nederland kan blijven. Het zou voor zijn cliënt te gevaarlijk zijn om naar thuisland Irak te kunnen worden uitgezet.

In een reactie laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten dat de Irakees zeer waarschijnlijk op een "laag informeel niveau" is gevraagd les te geven aan een peloton. Het ging om een peloton, onderdeel van de eenheid SFIR-4, die van juni tot november 2004 in Irak verbleef. " Hij maakte geen onderdeel uit van het instructiekader dat formeel les geeft" , aldus de legerwoordvoerder.


Bericht gepubliceerd op: 18-03-08
Bron: De Telegraaf
Voor meer informatie kunt u bellen naar 020 2611 600 of vraag hieronder direct een vrijblijvende offerte aan.

Offerte