Schrijfster Nasreen vlucht uit India
De Bengalese schrijfster Taslima Nasreen is woensdag in Europa aangekomen. Ze is uit veiligheidsredenen gevlucht uit India, aldus de Zweedse afdeling van de PEN Club van schrijvers en dichters. Volgens onbevestigde mediaberichten zou ze zich in Zweden bevinden.
âZe is in Europa geland. Ik kan niet zeggen waar, maar ze voelt zich veiligâ, zei vice-voorzitster Maria Modig van de PEN Club. Nasreen, die een Zweeds paspoort heeft, kampt met gezondheidsproblemen, doordat ze moest onderduiken in India onder erbarmelijke omstandigheden. âIk leef als een vogel in een kooiâ, aldus Nasreen.

De 45-jarige ex-gynaecologe moest in 1994 vluchten uit Bangladesh, waarna ze onder meer in Zweden en de VS verbleef. Radicale moslims beschuldigden haar van blasfemie wegens haar boek Lajja (Schaamte). Dit verhaalt over een Hindoe-familie die wordt lastiggevallen door moslims in Bangladesh.

Nasreen probeerde een permanente verblijfsvergunning in India te krijgen na doodsbedreigingen van radicale moslims in Bangladesh, maar India wil daar niet aan uit vrees voor tegenstand van haar eigen moslimbevolking. âDe Indiase autoriteiten zetten me voortdurend onder druk het land te verlatenâ, aldus Nasreen.

De atheÃste zat sinds november ondergedoken in New Delhi, onder bescherming van de overheid. Na enkele maanden in afzondering was haar bloeddruk omhoog gevlogen. Nasreen heeft last van haar hart en haar zicht is afgenomen. radicale moslimleiders in India zeiden blij te zijn dat ze weg was en zworen haar nooit te laten terugkeren.

Nasreens lot wordt vaak vergeleken met dat van de in India geboren Britse schrijver Salman Rushdie. Hij heeft met zijn omstreden boek De Duivelsverzen (1988) verscheidene islamitische regimes en groepen tegen zich in het harnas gejaagd omdat het werk de profeet Mohammed zou beledigen.Bericht gepubliceerd op: 20-03-08
Bron: De Telegraaf
Voor meer informatie kunt u bellen naar 020 2611 600 of vraag hieronder direct een vrijblijvende offerte aan.

Offerte